© 2018 Textilsuli.hu

Továbbtanulás: itthon vagy külföldön?

Frissítve: 2018. okt 25.


A textil-és divattervezés érdekel? Érettségi előtt állsz vagy már bőven utána, de nem tudod, hogy merre indulj? Segítek kicsit tájékozódni.


Munkám során sok embert készítettem fel különböző egyetemekre, illetve felnőttképzési intézményekbe. Minden iskola másban jó és mások az előnyei. Hogyan is dönts, hova jelentkezz?


Az első és legfontosabb tanácsom: mindig tájékozódj az adott iskola végzős diákjainak munkájáról és nézd meg, mivel foglalkoznak a pár éve végzett diákok! Ez már nagyon sok információt fog adni neked, hiszen láthatod majd, hogy tetszik-e az irányzat, amit az iskola képvisel, és azt is, hogy az általuk képzettek mennyire sikeresek az életben.

Minden iskolának megvannak a sajátosságai és előnyei, viszont fontos tudnod, hogy te mire vágysz inkább, és érdemes aszerint döntened.

A kutatómunkád része legyen mindenképp, hogy legalább egy nyílt napon részt veszel az adott intézményben, nézz utána a tanároknak, figyeld a szakmai munkásságukat, ha lehetőséged van, beszélgess velük!

Az itthoni képzések közül a 3 legismertebbet szeretném megemlíteni: MOME, Krea, METU. Ezek közül államilag elismert papírt a MOME és a METU tud adni, ugyanakkor lehetőséged van a Kreában is Okj-s szakmai vizsga letételére. Emellett a vizsga mellett a Krea 4 éves képzése olyan minőséggel bír, ami szakmailag felér az állami papírokkal.

A MOME és a METU hátterében komoly műhelyfelszereltség áll (kötő, szövő, nyomó, bőr, stb.) Amennyiben technológiai tudást szeretnél, itt lehetőséged van hosszútávon elmélyülni egy-egy szakirány technológiai hátterében is. Ha ezt nem tartod fontosnak, mert amúgy is majd kiviteleztetni szeretnél, vagy azt tervezed, hogy inkább nagy cégeknek tervezel majd, akkor ez egy kevésbé fontos tényező a számodra. Itt hozzátenném, hogy bármit is tervezel majd, fontos lesz legalább belelátnod abba a technológiába, amivel kivitelezik azt a terméket, különben igazán jó terméket nem fogsz tudni tervezni. Mindenesetre ez a két intézmény inkább a klasszikus, régebbi típusú oktatási rendszerben, szakokon fog téged képezni.

A Krea, magániskola lévén sokkal mobilisabb az oktatási struktúrát illetően. Így ha valamit jobban vagy másképpen szeretnél elsajátítani, a rendszer sokkal hamarabb fogja tudni kielégíteni az igényedet. Ez a képzés alapvetően piaci szemlélettel bír, és sok éles gyakorlat van benne, ad marketing alapokat, felkészít arra a helyzetre, ha valóban tervező szeretnél lenni és ehhez a képzés során kialakít benned egy komoly tervezői szemléletet.


A külföldi iskolák is nagyon színesek, itt nagyon sok függ attól is, hogy milyen nyelveken beszélsz, hol tudod elképzelni az életed pár évig és hogy mit enged meg a pénztárcád. Sok intézményben elég az angol, de hosszútávon mindenhol megéri az adott ország nyelvét is beszélni. A Textil Suliban készítettem már fel diákot Bécsbe, Dániába, Hollandiába, Amerikába és Londonba is. Az első és legfontosabb különbség az itthoni képzésekkel szemben, hogy ezekben az országokban sokkal nagyobb a piaca a szakmának, amit tanulsz. Mivel nagyobb a piaca, több és érdekesebb gyakornoki helyet fogsz tudni találni és valószínűbb, hogy az oktatóidnak több és aktuálisabb tapasztalata lesz bizonyos esetekben.


Ősszel már jó pár iskolának vannak nyílt napjai. Kezdj el időben tájékozódni, vedd fel a fonalat és gyűjts be minél több információt! Nézd meg a kedvenc tervezőidet, hol tanultak, mit végeztek, és hogy milyen szempontból a kedvenceid!

A textilelőkészítő tanfolyamon mindig a Te célod meghatározásával, körvonalazásával kezdjük a tanfolyamot. Nagyon fontos, hogy ne 'last minuite' csodákban bízz, hanem időben és alaposan próbálj meg felkészülni.

Ha megvan a célod vagy céljaid, az odavezető út is kirajzolódik, amin elkezdheted a kreatív utazást!
15 megtekintés