Kérdésed van? Írj nekünk! admin@textilsuli.hu

Blog

Alumni Interjú - Siska Krisztina

Anna
2022.03.08 08:00
Alumni Interjú - Siska Krisztina

Kriszta divattervező képzéseket nézegetett, amikor hozzám jött. Beszélgetésünk folyamán viszont arra lettem figyelmes, hogy számára sokkal jobban passzolhat a stylist szakma.

Akkor (2016) ajánlottam is neki azt a képzést, ami szerintem a legjobb ebben a szakmában: a Krea Kortárs Design Iskola stylist képzését. Krisztával a tanulmányi tapasztalatokról és szakmai munkájáról beszélgettünk.

T.S.: A Krea stylist képzését végezted, mesélj egy kicsit róla! Mivel foglalkozol most?

S.K.: „A Krea personal stylist képzésének elvégzése után létrehoztam a saját weboldalamat, és jelenleg szabadúszó személyi stylistként dolgozom, zömében magánszemélyek megbízásából. Indítottam továbbá egy online magazint is azzal a céllal, hogy jobban megismerhessenek azok a weboldalam és szolgáltatásaim iránt érdeklődők is, akik nem pörgetik szívesen a social mediát.”

(Személyi styling: előtte - utána; fotós: Duthweiler Ferenc, smink: Mosonyi Andrea, modell: Bernáth Janka)

T.S.: Hogy indult benned ez a kreatív vonal?

S.K.: „Fontos megemlítenem, hogy az életem első 13 munkával töltött évében jogászként dolgoztam. A neveltetésemből fakadóan (is) az életemre szinte kizárólagosan a racionalitás és a tervezettség volt jellemző, ezért a jogi pálya kézenfekvő választásnak bizonyult. Sokáig fel sem merült bennem, hogy létezhet számomra más út is. Majd egy addig ismeretlen, szabadon és kreatívan gondolkodó közeg hatására fogalmazódott meg bennem az, hogy az életemben egyre inkább elhatalmasodó elégedetlenségnek az az oka, hogy a munkámban alapvetően unatkozom, vágyom a szabadságra és a kreativitásra.

Nem mondom, hogy mindig is érdekelt a divat. Most sem tartom magam egyébként klasszikus értelemben divatrajongónak. Ami azonban mindig is mozgatott, az az izgalmas, egyedi szettek kreálása. Ez a készség először gimnazista koromban jelentkezett és alapvetően hiúsági okok hívták életre: mivel a gimivel együtt új ruhatár nem járt, azokból a darabokból kellett – szerintem - vállalható outfiteket létrehoznom, amik otthon már eleve rendelkezésre álltak. Imádtam apukám szekrényéből válogatni, és azóta is preferálom a férfi darabokat. Őrülten karakteresnek és lazának tartom az ezek beépítésével kreált női viseleteket.

(Személyi styling: előtte - utána; fotós: Duthweiler Ferenc, smink: Mosonyi Andrea, modell: Bernáth Janka)

Eredeti elképzelésem az volt, hogy divattervező szakra jelentkezem. A Textil Sulit azért kerestem fel, hogy a felvételi vizsgához szükséges előképzettséget és látásmódot megszerezzem. Valójában Te voltál az, aki először, szakmai rálátással beszélgetett velem a terveimről, és miattad döntöttem úgy, hogy a divattervezés helyett a stylist szakot választom.”

T.S.: Milyen volt a Krea képzése?

S.K.: "Nagyon hálás vagyok azért az egy évért, amit a Kreában töltöttem. Sokat tanultam, tapasztaltam nem csak a szakma, de önmagam vonatkozásában is. A képzés legizgalmasabb része az volt, hogy a gyakorlati kreatív feladatok által ténylegesen volt lehetőségem belelátni a divatvilág egyes szegmenseinek a működésébe. Ráadásul én annyira szerencsés voltam, hogy az én évfolyamomra csak jó arcok jártak, szóval jó, összetartó csapat volt a miénk.”

(Kreatív styling, fotós: Perecz Viktor, smink Áchim Tünde, modell: Varga Réka)

T.S.: És hogyan alakítottad ki a saját stylist weboldaladat, szolgáltatásaidat?

S.K.: "Az iskola befejezése után 1-1,5 év kihagyás következett, időre volt szükségem ahhoz, hogy kitaláljam a mit és a mikéntet. Fontos számomra a függetlenségem megőrzése, ezért döntöttem úgy, hogy szabadúszóként tevékenykedem. A weboldalam főbb szolgáltatásai jelenleg: szín-és testalkatelemzés, gardróbrendezés, online stílustanácsadás, teljes körű stílustanácsadás és a legújabb, teljesen egyedi SOS tanácsadás. A weboldalamat folyamatosan fejlesztem annak érdekében, hogy a kereslet minél szélesebb spektrumát lefedjem. Kifejezetten fontosnak tartom megmutatni és hangsúlyozni a stílustanácsadás praktikus oldalát, ami könnyedén igénybe vehető a hétköznapokban is.”

T.S.: Hogy éled meg a stylist munkát, mi benne a siker?

S.K.: "Csupa jó energia, mivel szakmai és emberi oldalról is pozitív visszajelzéseket kapok. Alapvetően azt tapasztalom, hogy az embereknek nagy szükségük van az odafigyelésre, illetve az olyan típusú segítségre, ami nem traktáló, és tiszteletben tartja az egyéniséget. Elsődlegesen nem a külső jegyek, hanem a belső milyensége és a kisugárzás határozza meg egy ember stílusát, ezért én törekszem halkan, türelmesen és érdeklődve figyelni.”

(Kreatív styling, fotós: Perecz Viktor, smink Áchim Tünde, modell: Varga Réka)

T.S.: Gondolkozol csapat felépítésében is?

S.K.: "Igen, saját csapat létrehozásán már gondolkodtam, és van is pár olyan konkrét név a fejemben, akikkel tudom, hogy szívesen dolgoznék együtt. De ez inkább hosszútávú cél.”

T.S.: Gondolkozol külföldi munkákban, megjelenésben is?

S.K.: "Igen, ez is a terveim között van. Mivel egyre többet tartózkodom külföldön, igencsak aktuálissá vált nemzetközivé tenni a weboldalamat és a szolgáltatásaimat."

T.S.: Mit ajánlanál egy most felvételizőnek?

S.K.: "Törekedj befelé figyelni, járd a saját utadat, gyűjts magad mellé inspiráló, támogató társakat és mindeközben szeresd azt, aki vagy, bárki bármit állítson is.”

Kriszta Magánoktatás keretein belül járt a Textil Suliba, ahol egyéni céljainak megfelelően készülhetett fel a Krea képzésére.

Kriszta munkáit itt találjátok:

https://krisztinasiska.com/

https://krisztinasiska.com/iwm/