Kérdésed van? Írj nekünk! admin@textilsuli.hu

Blog

Tovább képzem magam

Anna
2022.06.18 08:00
Tovább képzem magam

Mindig is fontosnak tartottam, hogy folyamatosan tanuljak, mert egyrészt a személyiségem is ilyen, szeretem nyitva tartani az agyam, másrészt azért is tartom fontosnak, mert titeket is így tudlak egyre jobban fejleszteni.

A Textil Sulit immáron 10 éve kezdtem el, 2012-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) textil-és divattervezés mester szakán. Nagyon intenzív volt a képzésem, tanultam mintatervezést, szövött anyag tervezést, anyagismeretet, ugyanakkor nagyon hiányoltam a gyártói tapasztalat szerzést. Ezért mindig is ott lebegett előttem, hogy jó lenne gyártói tapasztalatot szerezni.

/The Rite of Spring: MOME, MA diploma munka, témavezető: Szűcs Edit, konzulens: phd Pápai Lívia

Mindig, amikor magyar gyártó írt ki pályázatot, részt is vettem rajta, ilyen volt például a Gardénia Rovitex függöny pályázata, amin 4. helyezést értem el a sötétítő és fényáteresztő terveimmel. Ugyanakkor egyelőre Magyarországon nagyon korlátozottak ezek a lehetőségek, ugyanis a rendszerváltozással szépen lassan leépült a magyar ruha-és textilipar.

Lehet manufakturálisan saját termékeken dolgozni és ennek is egyre növekvő a piaca Magyarországon, én magam is évekig gyártottam a saját találmányú textil-ékszereimet, ugyanakkor az utóbbi időben inkább a lakástextilek, belsőépítészeti textilek felé fordultam, ugyanis nekem szakmailag sokkal jobban ez a terület jelenti a változatosságot és a kihívást.

Szakmailag nagyon sok területen kipróbáltam magam: eleinte színházi-jelmez téren mozogtam, majd márkaépítésbe kezdtem az ékszereimmel, elkezdtem más iskolákban is oktatni (Krea Design Iskola, Szimultán Művészeti Iskola, Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Gimnázium), oktatásszervezőként is kipróbáltam magam, de összességében két dolog maradt meg, amit igazán szeretek csinálni: az anyagokkal való kísérletezés és az oktatás. Ezért az utóbbi években nagyjából erre a két dologra koncentráltam és a Covid miatt elindultak a Textil Suli videókurzusai és online tanfolyamai is, ezzel sokaknak lehetőséget teremtve a tanulásra és a kreatív kikapcsolódásra.

Idén januártól egy olyan olaszországi 1 éves egyetemi Master képzésben veszek részt (fabrics innovation design), ami gyártókkal kapcsol minket össze, így most éppen az első gyártói projektemen egy kreatív szövetgyártóval tudok együtt dolgozni, kollekciót fejleszteni nekik. De lesznek még más típusú gyártók is: nyomott anyag, vagy pl. csipke gyártó. Ha majd publikálhatóak lesznek a munkáim, természetesen meg fogom osztani veletek!

A képzés menetrendje megengedi, hogy magánoktatást még tudok vállalni, hiszen a személyes projektjeiteket nem szívesen engedem el, a tervezés mellett ez a második dolog, amit imádok csinálni: személyre szabottan szakmailag segíteni nektek és ezzel a képzéssel egyre csak többet és jobban tudom ezt is csinálni. Várlak szerettel, ha fejlődnél és kipróbálnád magad a kreatív világban!

https://www.textilsuli.hu/maganoktatas